SOUS Stories: Terry Priem

Chef-kok Terry:
"Vanuit mijn passie voor de kunst is uiteindelijk ook mijn liefde voor koken ontstaan, al was ‘t geen liefde op het eerste gezicht!"

In de culinaire zoektocht naar wat chefs bezighoudt, gaan we met ‘SOUS Stories’ bij hen aan tafel en bespreken we hun pad naar succes. Deze keer schuiven we aan bij Restaurant STER in Rotterdam. Met Terry Priem praten we over zijn passie voor koken, zijn liefde voor Toscane, maar ook: welk keukengadget volgens hem onmisbaar is.

De naam STER komt vanuit Terry zijn graffiti-periode. “STER was mijn tag naam onder mijn graffitiwerken. Daarnaast heet onze dochter Nova, dat staat voor nieuwe ster, en zijn de letters STER ook terug te vinden in mijn voornaam en die van Esther”, zegt Terry.

Terry vertelt verder: “Vroeger maakte ik graffitiwerken langs de snelwegen en overal rondom Rotterdam en Kralingen. Vanuit mijn passie voor de kunst is uiteindelijk ook mijn liefde voor koken ontstaan, al was ‘t geen liefde op het eerste gezicht!” Terry is ooit begonnen als afwasser in de keuken en vanuit die plek heeft hij geleidelijk de spoelkeuken ingeruild voor een koksbuis. “De kleuren die ik gebruikte in mijn graffitiwerken en de contrasten ervan, zie je terug in de gerechten die we serveren bij STER. Net als graffiti is mijn signatuur het samenbrengen van harmonieuze smaken en kleuren op het bord, evenals de stoere en speelse accenten"

In maart 2019 openden Terry en Esther, Gastrobar STER. Het was al snel tijd voor feest, want het restaurant kreeg een felbegeerde Bib Gourmand van de kritische Michelin-gids. Deze onderscheiding erkent de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van het restaurant.

Vorig jaar openden zij hun tweede restaurant, ook in Rotterdam. Restaurant STER biedt plaats aan 55 gasten en tilt de culinaire standaard naar een hoger niveau ten opzichte van Gastrobar STER. "We hebben de stoere sfeer behouden, maar ons fine-dining-restaurant serveert verfijndere gerechten en rijkere ingrediënten," legt Terry uit. "We hebben ook een prachtige kaaswagen, speciaal voor ons gemaakt, en een bijzondere wijnkaart met Super Tuscans uit Bolgheri. Dit was een langgekoesterde droom die is uitgekomen."

Bij binnenkomst valt direct de speciale hoek op voor Terry en Esther's favoriete wijnstreek. “In onze wijnkast komen grote namen voor als Sassicaia en Ornellaia en zo’n 60 andere wijnproducenten die uit dat kleine, maar o zo mooie gebied komen, die we graag uitlichten in ons restaurant. In de wijnkast zijn talloze prachtige wijnen te vinden!”, zegt Terry. Een opvallend kunstwerk in het restaurant is een schilderij van een omgekeerde boom, afkomstig van Ornellaia, een échte eyecatcher.

Het interieur van het restaurant is doordrenkt van kobaltblauwe kleuraccenten, de favoriete kleur van Esther. "Opvallende elementen zijn de blauwe kolommen en epoxy tafelbladen, en kleurrijke bloemboeketten," vertelt Terry. "Graffiti vormt een rode draad in mijn leven en is verwerkt in zowel de gerechten die we uitserveren als de verschillende elementen die we hebben toegepast in het restaurant."

Wat betreft keukengerei, is Terry's favoriet de gasbrander. "Ik vind het geweldig om met de gasbrander te werken, vooral voor het garen van ingrediënten," zegt hij. "Als je bijvoorbeeld een stuk gemarineerde vis kort brandt, krijgt het zo'n heerlijke geroosterde smaak."

Op culinair gebied deelt Terry zijn liefde voor Spaanse tapas. "De Spaanse tapas-cultuur is voor mij de mooiste, zeker gastronomisch gezien," zegt Terry. "Mijn meest memorabele ervaring was bij Quique Dacosta, waar we een 34-gangenmenu kregen in 7 etappes. Met zoveel verschillende smaken en structuren was het een fantastische ervaring!"

Terry's culinaire opvoeding zag er wel anders uitl. "Ik ben opgegroeid met spaghetti en erwtensoep van mijn moeder, maar mijn ouders hebben mijn ontwikkeling in de culinaire wereld op de voet gevolgd," zegt Terry. "Ze komen nu ook bij STER eten en zijn meer autodidactisch geworden in hun culinaire ervaringen."

Over de samenwerking met SOUS zegt Terry: "Tijdens de coronacrisis zijn we gestart met to go, wat veel naamsbekendheid heeft opgeleverd. We vinden het als ondernemers leuk om onze gerechten voor een breder publiek toegankelijk te maken. Hopelijk komen mensen die ons menu thuis hebben geproefd ook eens bij ons in het restaurant dineren!"

Heb je SOUS Stories deel 3 gemist? Lees het dan hier terug!

Relevante menu's