Saus

Een veelzijdige toevoeging aan gerechten die de smaak en textuur van het gerecht compleet kunnen maken. Of het nu gaat om een ​​eenvoudige tomatensaus bij pasta of een romige bearnaisesaus bij steak, sauzen zijn een essentieel onderdeel van veel culinaire tradities over de hele wereld.

Soorten sauzen

Er zijn veel verschillende soorten sauzen die in verschillende delen van de wereld worden gebruikt, elk met hun eigen unieke smaak en kenmerken. Hier zijn enkele voorbeelden met bijpassend gerechten:

In de Italiaanse keuken zijn tomatensausen een basis voor veel gerechten. Andere populaire sauzen die zeker de moeite waard zijn om eens voor de afwisseling te gebruiken zijn pesto, Alfredo-saus en carbonarasaus.

Voor de zomer heerlijk een gegrilde zalm met een dille-Alfredo saus en een citroen. Of een courgetti carbonara met Parmezaanse kaas en zwarte peper. 

Hou je meer van de romige, boterachtige sauzen zoals hollandaise en béarnaise dan zit je in de Franse keuken helemaal goed. Naast de romige sauzen zijn de vol van smaak sauzen zoals de rode wijnsaus en dijon-mosterdsaus ook altijd een goede keus. Twee heerlijke gerechten zonder vlees met deze sauzen zijn bijvoorbeeld; de portobello-paddenstoelen met rode wijnsaus en truffelolie en de quinoa salade met groenten en dijon-mosterdvinaigrette. 

In de Aziatische keuken worden de welbekende sojasausen, chilisausen, oestersausen en hoisinsausen vaak gebruikt. Voor een snel en simpel gerechtje met veel smaak, zijn de roerbaknoedels altijd een goede keuze. Voor dit gerecht kan je eindeloos blijven combineren met groenten, vis, vlees en sauzen. Kijk eens wat je nog in huis hebt liggen en maak daar gebruik van.

Belang van sauzen in gerechten

Een goede saus is niet alleen lekker, maar kan ook helpen om de smaken van de andere ingrediënten in een gerecht in balans te brengen. Experimenteer met sauzen en voeg die saus toe voor een nieuwe beleving.

Ingrediënten en bereiding

Een van de belangrijkste aspecten van het maken van een goede saus is het kiezen van de juiste ingrediënten. Verschillende soorten sauzen vereisen verschillende ingrediënten, maar enkele van de meest voorkomende ingrediënten zijn boter, room, melk, azijn, olie, mosterd, kruiden en specerijen. Sommige sauzen worden ook versterkt met wijn of bouillon om hun smaak te versterken. 

Varieer, experimenteer en ontdek die heerlijk "nieuwe" sauzen.

Relevante menu's