Het ‘grootste restaurant ter wereld’ opent tijdens de Olympische Spelen

Het ‘grootste restaurant ter wereld’ opent tijdens de Olympische en Paralympische Spelen - en daar worden miljoenen (sterrenwaardige) gerechten geserveerd.

Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs 2024 verwelkomt Frankrijk de wereld letterlijk aan tafel. Gedurende twee periodes van 15 dagen worden maar liefst 13 miljoen maaltijden geserveerd. Van ontbijt tot diner, en van sandwiches tot complete buffetten – alles is tot in de puntjes geregeld voor de atleten, vrijwilligers, toeschouwers en media. En nu is Frankrijk, en met name Parijs, het epicentrum van de gastronomie, dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

Een culinair festijn
De Olympische Spelen bieden het ultieme podium voor culinaire vernieuwing. Frankrijk benut deze kans dan ook om hun ‘Food Vision’ in praktijk te brengen, waarin is beschreven hoe op creatieve en duurzame wijze voedsel gepresenteerd kan worden op zo’n gigantisch, internationaal evenement.

Culinaire hoogtepunten
Tijdens de Spelen kan worden genoten van een breed scala aan verfijnde gerechten, bereid door enkele van de beste (Michelin)-chefs. Denk aan:

Chicken Tandoori van Arkame Benallal
Poached Egg Croissant met artisjokroom, geitenkaas en truffel van Amandine Chaignot
Gerookte en gezouten koolvis met tapioca in een groentebouillon van Alexandre Mazzia
Almado-stijl brood-salade van Stéphane Chicheri
Zoete aardappel met zaatar, hummus en chimichurri van Charles Guilloy

De atleten genieten van maaltijden in het 'Athletes’ Village’ – ‘het grootste restaurant ter wereld’. Vrijwilligers krijgen royale maaltijden met lokale en seizoensgebonden ingrediënten, terwijl toeschouwers smullen van verschillende sandwiches op locaties in Parijs, Marseille en Lyon. En natuurlijk draait alles om gezonde, gastronomische, creatieve én duurzame voeding - 60% van het voedsel voor de bezoekers is plantaardig en 30% van de items in het Athletes’ Village is veganistisch.

Duurzaamheid als prioriteit
Parijs 2024 legt de lat hoog op het gebied van duurzaamheid. Het streven is om gebruik te maken van 80% seizoensgebonden en lokale ingrediënten, waarvan 30% biologisch en 30% gecertificeerd is. Voedselverspilling wordt tot een minimum beperkt en 100% van het onvermijdelijke voedselafval wordt gerecycled.

Een grote inspiratie 
De Olympische Spelen laten zien dat culinaire creativiteit en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. ​​Met een focus op zowel culinaire uitmuntendheid als duurzaamheid bewijzen de Spelen dat gezond en duurzaam eten mogelijk is tijdens zo’n groot evenement, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak of het niveau. Een inspirerende les voor de wereld! Bij SOUS werken we dagelijks samen met onze partners aan verdere verduurzaming en het gebruik van meer lokale en seizoensgebonden ingrediënten.

Relevante menu's