SOUS Stories: Ron Blaauw

Ron Blaauw: “Een plek waar je tot rust kan komen en een plek waar je jezelf kan zijn”

In de culinaire zoektocht naar wat chefs bezighoudt, gaan we met ‘SOUS Stories’ bij hen aan tafel en bespreken we hun pad naar succes. Met deze week een echte ambassadeur van het horecavak: Ron Blaauw.

Ron Blaauw is één van Nederlands bekendste topkoks. Met zijn restaurants wist hij meerdere Michelin sterren te behalen. Wat restaurant voor hem betekent? Alles! Samen zijn, een plek waar je tot rust kan komen en een plek waar je jezelf kan zijn", zegt Ron. “Maar ook een plek waar ik me veilig voel, maar vooral een plek waar mensen met een grote glimlach aan het genieten zijn. Met het geluid van bestek en het geroezemoes, want dat is toch wel het ultieme geluid.”

Op de vraag hoe Ron aan de culinaire top heeft kunnen komen, antwoordt hij: “Ik denk dat ik ben gekomen waar ik nu ben door veel fouten te durven maken, ervan te leren, maar ook om te vallen en weer op te staan. Soms zet je onvermijdelijk een stap terug, maar daarna is het zaak om weer twee stappen vooruit te doen. Maar vooral: nooit opgeven en er altijd plezier in blijven houden.”

En denk je aan Ron Blaauw, dan denk je ook aan zijn heerlijke Indonesische gerechten. Volgens Ron staat de Indonesische keuken gelijk aan een stukje historie en ultieme smaakbeleving. “Een rijsttafel is heel veelzijdig met al die verschillende bakjes op tafel, je kunt het zien als moderne tapas. En het mooie is: als je het bestelt, heb je er nauwelijks voorbereidingstijd aan.”  Maar, Ron nodigt enthousiaste thuiskoks ook zeker aan om zelf in de pannen te roeren: “Je kunt bij ons cursussen volgen om zelf rendang, sambal en andere dingen te maken.”

En natuurlijk heeft Ron zelf ook een lievelingsgerecht: “Toch wel de nasi, vanuit de receptuur van onze chef Agus.  Hij weet precies hoe spicy het moet zijn, maar ook het gebruik van trassie in de nasi is essentieel. De smaakbeleving die Agus weet neer te zetten is uniek. 

Ron vertelt verder: “Ga ik op vakantie naar Thailand, dan kan ik niet wachten om me onder te dompelen in de lokale keuken. Maar na twee dagen Thais eten, hangt het m'n keel uit. Dat heb ik bijvoorbeeld niet bij de Indonesische keuken: ik kan er geen genoeg van krijgen. Heerlijk!”

En welke kookboeken mogen écht niet ontbreken op de plank? Ron antwoordt lachend: “10 jaar rond Gastrobar, natuurlijk! En daarnaast kan ik het boek van Paul Bocuse of van Escoffier zeker aanraden voor wie geïnteresseerd is in de klassieke keuken. Hier staan alle Franse klassieke bereidingen in, van het maken van een salpicon ragout tot een Beef Wellington. Ik denk dat basistechnieken essentieel zijn als je van koken houdt. Volgens Ron slaan mensen deze namelijk vaak over en kiezen liever voor een modern of populair boek van Ottolenghi of Jamie Oliver.

Wanneer Ron thuis kookt geniet hij het meest van zijn gebakken aardappeltjes. Op de vraag wat deze aardappeltjes zo bijzonder maken antwoordt hij: “Dat is geheim! Daar kan ik niks over prijsgeven. Sterker nog, daar zit echt een veto op!”.

De meest bijzondere ervaring die Ron buitenshuis heeft gehad, was bij Paul Bocuse. “Ik heb vele mooie culinaire ervaringen beleefd, maar deze steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit. Ik was er met mijn kids, en mijn zoon, die toentertijd niet veel lustte, kreeg een geweldige zeetong geserveerd. Daar zat hij zó van te genieten.” De bediening was ook echt top zegt Ron, “De kids werden helemaal ingepakt, en die dessert trolley was echt waanzinnig om te zien!”

Tot slot vragen we Ron wat de samenwerking met SOUS voor hem betekent. “De samenwerking is in eerste instantie ontstaan vanuit een noodsituatie ten tijde van corona. Maar, ook na deze periode bleken veel mensen nog thuis uit eten te willen gaan. En begrijpelijk ook, want hoe leuk is het om een restaurantervaring in huis te halen?! En dan staat het ook nog eens in een mum van tijd op tafel, zonder allerlei fratsen uit te hoeven halen.”

Heb je SOUS Stories deel 1 gemist? Lees het dan hier terug!