Culinaire tradities tijdens Pasen

Hoe wordt Pasen wereldwijd gevierd? En wat wordt er gegeten?


Het is nog maar een paar dagen tot Pasen. Dat betekent natuurlijk dat we ons verheugen op al het heerlijke eten dat daarbij hoort! Je maakt je een voorstelling van dat heerlijke paasontbijt, de paaseieren, en natuurlijk het samenzijn met familie en vrienden. Dat is waar het met Pasen om draait, of het nu een uitgebreid diner is of met een ontspannen paasbrunch.

In Nederland gaan we weer vol enthousiasme op zoek naar paaseieren, die natuurlijk eerst vrolijk beschilderd worden. 's Avonds kunnen we ontspannen bij een knus paasvuur, genietend van elkaars gezelschap en de warmte van het moment. Naast onze tradities heeft ieder land zo zijn eigen gewoontes als het aankomt op Pasen.

Spanje, Griekenland en Zweden

In landen als Spanje en Latijns-Amerika zijn zoete broden en taarten traditioneel tijdens Pasen. Griekenland viert het met een speciale maaltijd na de mis, waar magiritsa, een soep op basis van avgolemono, een hoofdrol speelt. En komt deze gehele familie samen op paaszondag om te genieten van een lam aan ‘t spit. Daarnaast ook veel voorkomend dat de Brazilianen met Pasen genieten van gevulde paaseieren en traditionele gerechten zoals bacalhau, gezouten kabeljauw. Terwijl er in Zweden wordt genoten van een feestelijke maaltijd met gerookte zalm en Jansson's Temptation.

Italië

Volgens de Italianen geldt het gezegde ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’ oftewel Kerstmis vier je met de familie, Pasen met wie je wilt. In Italië wordt Pasen vaak buitenshuis gevierd waarbij iedereen welkom is om aan te schuiven bij een heerlijke picknick op Pasquetta, Tweede Paasdag. Naast paaseieren zul je overal de colomba pasquale tegenkomen. Deze zoete cake is een beetje vergelijkbaar met de panettone die met Kerstmis wordt gegeten.

Engeland

Tijdens Pasen versieren we natuurlijk ook onze huizen en dekken we de tafel met de vrolijke kleuren die bij Pasen horen. De traditie van versierde paastakken komt oorspronkelijk uit Engeland, geïntroduceerd door koningin Victoria Voor het diner eten de Engelsen volgens traditie vaak lam tijdens het paasdiner. Daarnaast zijn de Engelsen dol op hot cross-buns bij de thee of koffie. Ze zien eruit als krentenbollen, alleen zit er glazuur overheen en zijn ze wat zoeter. Ook verschijnt er vaak simnel cake op tafel, een traditie uit de middeleeuwen. Het is een fruitige taart met marsepein erop. 

Duitsland

Onze oosterburen versieren hun huizen vaak met gekleurde chocolade eieren en paashazen. Voor Pasen organiseren ze paasmarkten met prachtige decoraties en heerlijk eten. Het paasfeest begint al op de donderdag ervoor, met traditioneel ontbijt met ham, worst en eieren, en als diner wordt er geroosterd lamsvlees met asperges en aardappelen, of rundvlees met aardappelnoedels, rode kool, lente erwten en wortelen gegeten.

Tsjechië

Traditionele Tsjechische paasmaaltijden bestaan uit een breed scala aan seizoensspecialiteiten. Paasbrood, of Mazanec zoals het plaatselijk wordt genoemd, is een absolute must in Tsjechische huishoudens. Lamsvlees, broodjes, eieren en geroosterde ham komen ook vaak voor en worden het best gegeten als hoofdgerecht met traditionele bijgerechten zoals zuurkool en knoedels.

Vooral in een wereld waarin alles snel verandert, is het belangrijk om tradities te omarmen en te koesteren. Of het nu gaat om het delen van familierecepten die al generaties lang zijn doorgegeven of het vieren van eeuwenoude culturele festiviteiten; tradities vormen een essentieel deel van ons leven. 

Het is waardevol om de gebruiken van vroeger te behouden, maar we kunnen ook bewust nieuwe tradities beginnen, of juist bestaande tradities een nieuwe wending geven. Een ding blijft zeker: zonder lekker eten, is Pasen niet compleet.

Nog geen idee wat je dit weekend op tafel gaat zetten? Wij hebben het voor je geregeld. Bestel vandaag nog een van deze heerlijke menu opties voor Pasen.

Relevante menu's